MAGNETI MOGU OŠTETITI ELEKTRONIKU?

Magneti ne utiču na:

USB

SD kartice

CD, DVD

foto aparate

disitalne kamere

 

Magneti brišu podatke sa:

kreditne kartice

druge magnetne kartice (kartice lojalnosti, poklon kartice, hotelske kartice)

hard diskove

VHS, audio kazete

 

Magneti mogu oštetiti:

mobilni telefoni, tableti (ali neće i brisati podatke)

kompas

mehanični sat

CRT i LCD monitori, TV

pacemaker

 

Mobilni telefoni

Mobilni telefoni i tableti moraju ispravno funkcionisati čak i nakon izlaganja jakim magnetima. Magneti nikada ne brišu podatke na mobilnom telefonu ili tabletu. Međutim, magneti mogu oštetiti kompas ugrađen u telefone. Magnetno polje koje stvaraju neodimijumski magneti koji se nalaze u njihovoj blizini mnogo su jači od magnetnog polja Zemlje. Prema tome, mobilni telefon postavljen blizu magneta pokazuje sever u pravcu linija magnetnog polja, a ne prema geografskom severnom polu. Problem može nastati kada jak magnet magnetizira metalne delove mobilnog telefona, a oni zadrže samo deo svoje magnetizacije nakon što se magnet ukloni. Kompas tada prestaje da radi. Ugrađenu funkciju kompasa koriste različite GPS aplikacije i Google mape koje zahvaljujući kompasu određuju orijentaciju mobilnog telefona. Tablet sa ugrađenim kompasom može da reaguje slično na magnetno polje. Ako nemate kompas u svom mobilnom/tabletu, magneti ne mogu uticati na njega.

Magnetne kartice

Podaci na magnetnim karticama se mogu izbrisati ako se previše približe magnetima. Međutim, postoje dve vrste magnetnih kartica: HiCo kartica – otporniji na magnete. Ovo uključuje sve kreditne i debitne kartice koje imaju tamno braon ili crnu magnetnu traku. Za njihovo oštećenje potrebno je magnetno polje od 400 Gausa. Bezbedna udaljenost od magneta 10x10x10mm: 17 mm Bezbedna udaljenost od magneta 40x40x20mm: 57 mm LoCo kartica – kevésbé ellenállóak a mágnesekkel szemben. Koriste se kao kartice lojalnosti, kreditne ili hotelske poklon kartice, koje imaju svetlo braon magnetnu traku. Za njihovo oštećenje potrebno je magnetno polje od 30 Gausa. Bezbedna udaljenost od magneta 10x10x10mm: 48 mm Bezbedna udaljenost od magneta 40x40x20mm: 150 mm

Hard diskovi (HDD)

Sa izuzetno jakim magnetima, moguće je obrisati podatke sa hard diska povlačenjem magneta duž površine HDD-a. Međutim, čak ni tada nije garantovano da će bilo koji podatak biti izbrisan. Sami hard diskovi sadrže jake neodimijumske magnete. Bio bi potreban mnogo jači magnet da ih ošteti. Magnet postavljen na površinu računara ne može oštetiti hard disk. Ako želite da obrišete podatke sa hard diska, korišćenje magneta nije pouzdan metod.

Stare video kasete i audio kasete

Možete lako da obrišete podatke sačuvane na kasetama pomoću magneta. Ako trebate brzo da izbrišete sadržaj, samo je nežno dodirnite neodimijumskim magnetom Da biste sprečili gubitak podataka na starim kasetama, držite ih najmanje pola metra od manjih magneta i jedan metar od velikih neodimijumskih magneta.

Mehanički satovi

Demagnetizer Jako magnetno polje može magnetizirati metalne delove sata. Zatim privlači druge metalne delove sata, što može usporiti ili ubrzati vibraciju sata. Većina aktuelnih satova je u skladu sa savremenim standardom ISO 764 i izdržava magnetno polje od 60 Gausa. Bezbedna udaljenost od magneta 10x10x10mm: 28 mm Bezbedna udaljenost od magneta 40x40x20mm: 90 mm Drugi satovi mogu biti osetljiviji na magnete. Ako vaš sat ne radi nakon što je bio izložen magnetima, odnesite ga kod satara. Mogu se demagnetisati.

USB, SD kartice, CD i DVD, kamere, video kamere

Rad USB, SD kartice, CD i DVD zasnovan je na nemagnetnoj tehnologiji skladištenja podataka, tako da magneti ne utiču na njih. Ni kod kamera ni kod video kamera magnet ne može izazvati nikakvu štetu.

 

Pošalji komentar

0
Komentara

Imaš na raspolaganju 1000 karaktera

Komentari

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.