Koliko gvožđa je nam potrebno dnevno?

Gvožđe je neophodan mineral za funkcionisanje našeg tela. Ipak, uprkos tome što je jedan od najzastupljenijih elemenata na Zemlji, anemija zbog nedostatka gvožđa jedna je od najčešćih bolesti.

Telo odrasle osobe sadrži oko 3-5 grama gvožđa u zavisnosti od telesne težine, od čega se velika većina, oko dve trećine, nalazi se u hemoglobinu crvenih krvnih sudova. Prilikom isporuke kiseonika koji se apsorbuje tokom disanja do organa i ćelija, potrebno je gvožđe, kao i za nesmetano funkcionisanje mnogih drugih organizacionih procesa. Podrazumevano, odrasle osobe tj. muškarci treba da unesu oko 8 miligrama dnevno, dok je ženama potrebna značajno veća količina, oko 18 miligrama dnevno, zbog gubitka krvi tokom menstrualnog ciklusa, i skoro 30 miligrama tokom trudnoće.

Kao i kod mnogih drugih vitamina i minerala, najbolji izvor dodataka gvožđa je ishrana. Neke biljke, kao što je spanać, imaju veoma visok sadržaj gvožđa, što može da zavara, jer je apsorpcija elementa u tragovima iz ovih namirnica manje efikasna nego iz namirnica životinjskog porekla. Tako da je najidealnije u tom pogledu da naša ishrana pored povrća i voća uključuje mešavinu mesa, džigerice i drugih iznutrica. Pored toga, važno je da vitamin C značajno podstiče apsorpciju gvožđa.  Askorbinskoj kiselini, koja se poveže sa imenom nobelovca Alberta Sent Đerđija, takođe je potreban dnevni dodatak kao vitamin rastvorljiv u vodi, zapravo, našem telu je ovaj vitamin potreban u najvećoj količini.

Fe

Znaci nedostatka gvožđa

Određena stanja i bolesti, krvarenje, sa povećanom potrebom za gvožđem, kao i loša, jednosmerna ishrana, mogu značiti nedostatku gvožđa. Najozbiljnija posledica ovoga je razvoj anemije. Posebno je česta i prijavljuje se kod dece i mladih žena. Najčešći simptomi bolesti su umor i slabost, glavobolja, vrtoglavica, ubrzan rad srca i bledilo. Povremeno se mogu javiti problemi sa gutanjem i kapacitet opterećenja može biti smanjen.

Ako se potvrdi nedostatak gvožđa, najvažniji zadatak je pronalaženje, lečenje i otklanjanje uzroka. Osim toga, naravno, nedostatak se mora nadoknaditi, što se može desiti u lakšim slučajevima korekcijom ishrane ili uzimanjem dodataka ishrani. Ako se ovo ne pokaže dovoljnim, gvožđe će možda morati da se dopuni lekovima.

Neke kompanije ne odvajaju metalne nečistoće iz svojih proizvoda, već samo ukazuju koliko gvožđa proizvod sadrži. Metalna nečistoća unesena sa habanjem mašina nije jednaka sa unošenjem gvožđa sa biljnog ili životinjskog porekla, a tačan sadržaj gvožđa u proizvodu može se lakše podesiti čistim materijalom. Materijal može da se očisti od metale pomoćem magneta.

fe b2

Pošalji komentar

0
Komentara

Imaš na raspolaganju 1000 karaktera

Komentari

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.