Kako metalna kontaminacija ulazi u gotovi proizvod?

Metalna nečistoća stvara velike probleme u fabrike za prepadu prehrambene i ostale proizvode. Veće delovi metala mogu oštetiti aparate a manje zagađuju gotovi proizvod. Kupci se pitaju kako je moguće da proizvodi sadrže u sebi metal? Kroz proizvodnju brašna opisaćemo kako je to moguće.

Faze proizvodnja brašna:

1. Žetva

Žito se žanje kombajnima. Kombajne imaju metalne delove koje se troše sa vremena na vreme. Desi se da neki delovi i otpadaju sa aparata a ti delovi ulaze u kontejner. Na površini tla takođe mogu da se pojave bilo kakve metalne čestice koje takođe može pokupiti kombajn. Na taj načim nečistoća se pomeša sa žitom. Žito se stavlja u veliki čelični kontejner. Taj kontejner takođe može da sadrži mnogo gvozdene prljavštine (rđe, šrafova, gvozdene prašine, ..)

Kombajn

2. Skladištenje

Skladištenje je u silosima, gde se suše do potrebnog nivoa.

SILOS

3. Dolazak u mlin

Skladištena pšenica se utovaruje u kamione i transportuje se do mlina.

4. Priprema

- čišćenje površina (intenzivno suvo habanje)

- kondicioniranje (podešavanje sadržaja vlage

- treba ostaviti da odstoji

Prolazi kroz razne mašine koje se lako mogu oštetiti većim komadom metala a velike količine pšenice habaju delove mašina.

5. Mlevenje

Pšenica se mlela na mlinski kamen, a sada se pravi metalnim valjcima. Tokom velikog trenja i habanja, metal takođe može da popusti, sitne čestice se odvoje od delova i krenu dalje sa mlevenom pšenicom. Većina starih mlinova transportuje proizvod kroz metalne cevi, koje u velikoj meri doprinose metalnom prahu u finalnom proizvodu.

kamen

6. Prosijavanje

Prosijavanje se odvija na velikom vibracionom situ. Sortira zrna brašna različitih veličina.

7. Doziranje i pakovanje brašna

Završna faza je u kojoj se brašno pakuje u vreće pomoću automatskih mašina.

Kontaminacija metalom može ući u proizvod u bilo kojoj od ovih faza. Bilo da je to labav šraf, istrošena metalna prašina, rđa, ... Ne samo da bi bilo skuplje zameniti metalne delove, već bi se metalna kontaminacija mogla bar rešiti. Plastika i nerđajući čelik se takođe troše, ali ove materijale je mnogo teže odvajati od materijala.

metalna necistoca

Metalna nečistoća se uklanja iz sistema pomoćem jakih magneta. Preporučuje se da se metalni separator postavi na prednji deo aparata da bi se zaštitile mašine, a da se jedan ili više magneta instalira ispred dela za pakovanje.

Pošalji komentar

0
Komentara

Imaš na raspolaganju 1000 karaktera

Komentari

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.