KAKO JE OTKRIVEN PRVI MAGNET NA SVETU?

Da li ste se ikada zapitali šta bi moglo biti poreklo magneta? Kako su dospeli na Zemlju i ko ih je otkrio? Magneti su deo našeg svakodvevnog života. Koristimo u računarima, u mobilne telefone kao i u slušalicama. Koriste se za listu za kupovinu ili beleški na frižideru. Koriste se i u misterioznim industrijskim uređajima...

Iako magnet nije pao sa neba, priča o njegovom otkriću je veoma zanimljiva. Nikada nećemo saznati da li je zasnovana na događajima koji su se desili ili je nastala kao bajka kroz usmeno predanje. Priča se desilo pre 4.000 godina.

Kažu da je jednog dana pastor Magnes prošao kroz selo Magnezije u Grčkoj. Odjednom je postao svestan jedne čudne stvari. Cipele su mu bile "zalepljene" za kamen. Učinio je sve što je mogao da odvoji kamen i cipele. Na kraju je uspeo. Čudni kamen ga je toliko fascinirao da je bio odlučan da ga ispita. Podigao je noge i laganim pokretima kružio je oko kamena. Osećao je kako mu noge privlači neka čudna sila. Začuđeno je gledao u kamen, nije shvatio kakva tajanstvena sila vuče njegovu nogu ka kamenu. Podigao je nogu malo više i pogledao u đonove svojih cipela. Shvatio je da su mu cipele držane ekserima. Kada je napravio jedan korak, primetio je da se metalni ekseri na njegovim cipelama okreću prema kamenu. Nepoznata sila je privukla eksere a ne njegovu nogu.

Prve magnetne naslage su bile pre oko 2.500 godina u Grčkoj, Indiji i Kini. Kina je do danas svetski lider u preradi i transportu magneta. Magneti nisu izmišljeni, već su otkriveni u prirodnim mineralima. Tek kasnije, kao rezultat tehnološkog napretka, počela je industrijska obrada magneta.

Pošalji komentar

0
Komentara

Imaš na raspolaganju 1000 karaktera

Komentari

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.